Служебният премиер Гълъб Донев и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски

...
Служебният премиер Гълъб Донев и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски
Коментари Харесай

Българският и македонският премиер дадоха старт на Коридор №8

Служебният премиер Гълъб Донев и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски дадоха старт на сектор от строителството на прословутия Коридор 8. Церемонията бе в местността Шупли камен край град Куманово, където стартира работата върху източната част на железопътното трасе, сектор Куманово – Беляковце – Крива Паланка. В нея се включи и вицепремиерът и министър на превоза и известията в служебния кабинет Христо Алексиев.

Стратегическия значимият информационен канал би трябвало да свърже България Северна Македония, Албания и Италия и да сътвори интермодална връзка сред Черно и Адриатическо море. Обещанията за строителството му обаче вървят от най-малко 30 години. През 2008 година на злощастния инфраструктурен план бе отдаден и пълнометражен филм - документалният " Коридор №8 " на Борис Десподов.

Работата по първите два сектора - от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка би трябвало да завърши до края на 2025 година, за което са обезпечени всички нужни средства и е осъществено отчуждаването на терена, заяви преди месец шефът на " Железници - инфраструктура " в Северна Македония Хари Локвенец. Участъкът от Куманово до Беляковце, който е дълъг 31 километра, ще бъде построен от консорциума " Щрабаг ", срокът за осъществяване на този сектор е 24 месеца, само че от компанията считат, че ще приключат в по-кратък период.  Вторият сектор пък ще бъде изпълнен от турската компания " Гюлермак ", като срокът за осъществяване на този план се чака да бъде в границите на 36 месеца. До края на годината би трябвало да бъде разгласен търг за избор на реализатор за третия сектор от Крива паланка до границата с България.

" В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да си осигурим пътища за доставка ", съобщи Гълъб Донев на церемонията. " През миналите над 140 години, реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор 8, е било въжделение на редица генерации от двете страни на границата ". 

Донев напомни, че последствията на войната в Украйна разкриват за следващ път едно най-уязвимите места на нашия района, а точно неразвитата и дори изчезнала инфраструктура. " Поради неналичието на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите страни са принудени да търсят различни пътища за доставки, минаващи пред трети страни, което в допълнение оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем ", сподели още Гълъб Донев.

В този подтекст той заяви, че следва да се подпише Споразумение сред българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово. По думите му това ще обезпечи диверсификацията и повишението на сигурността на доставките на природен газ за районен съд Македония, както и задълбочаване на съдействието в енергийната сфера.

Същевременно, даже и в тези условия, за първи път в историята на България и РСМ се очакв комерсиалният стокообмен до края на година да доближи 1 милиарда евро, заяви Донев и попита риторично: " Представете си какъв би бил резултатът, в случай че сред България и РСМ имаше развита инфраструктура. "

 

ПРЕСЕЧНА ТОЧКА

Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати публично искане за отваряне на формален македонски културен център в Благоевград, заяви министър председателят на страната Димитър Ковачевски след церемонията.

Отварянето на клуба " Никола Вапцаров " на следващия ден в Благоевград бе централна тематика по време на срещата. Гълъб Донев съобщи, че клубът е иницииран и финансиран от организации с емфатичен антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Ковачевски прикани да се търси доближаване сред двете страни и да не се употребява изразителност в противоположната посока. По думите му хората от РСМ, които желаят да участват на откриването на този клуб, могат да го създадат.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи през днешния ден в Охрид, че ще бъде в Багоевград за откриването македонския център утре.

В същото време Скопие ще внесе публично искане в България за откриването на формален културен клуб в България в Благоевград, съобщи македонският министър-председател, но не посочи по кое време.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР